top of page

Čakros - septyni energiniai centrai.

Updated: Mar 24, 2020



Žmogus tai ne vien fizinis kūnas, bet ir subtili energetinė sistema. Svarbiausi energetiniai kūno centrai – septynios čakros yra išsidėsčiusios išilgai stuburo ir kiekviena yra atsakinga už tam tikras organizmo dalis, emocijas ir būdo bruožus. Kiekviena čakra turi savo spalvą, kuri naudojama suaktyvinti ar atpalaiduoti tos čakros energijai ir taip paveikti jos įtakojamus vidaus organus, emocines būsenas ar charakterio savybes.


Čakrų apibrėžimas ir skirstymas

Kas yra čakra?

Jei žmogaus vidinį energetinį kūną įsivaizuojame sudarytą iš 72 tūkst. nadžių (energetinių gijų), tai pagrindiniai energetiniai sąmoningi mūsų kūno centrai yra vadinami čakromis. Taigi, čakros – tai energetiniai bei sąmonės (informaciniai) centrai mūsų energetiniame kūne.

Čakras sąlyginai galime suskirstyti į kelis lygmenis (grupes):

I grupė. Ją sudaro pirmoji, antroji ir trečioji čakros, kurias galima apibūdinti kaip “Asmenybė ir jos troškimai“. Tai egocentrinė grupė, kurios pagrindas – troškimai. Jas gali palyginti su augančiu mažu vaiku, kuris viską orientuoja į save, iškeldamas “Aš… Man…“ (jis per mažas mąstyti ir suvokti savojo gyvenimo ar pasaulio vystymosi tikslus). Pažeidus šias čakras, žmogaus elgesys tampa savanaudišku, nesistengiant suprasti kitų, o tik juos kaltinant ir reikalaujant: “Aš taip noriu, tačiau tu man neduodi, todėl aš piktas ir nelaimingas“.

II grupė. Ją sudaro ketvirtoji ir penktoji čakros. Tai Etnocentrinė grupė, kurioje vyrauja grupinis mąstymas, iškeliant “Mes…“ virš savojo “Aš…“, stengiantis bendrauti ir suprasti kitus.

III grupė. Ją sudaro šeštoji ir septintoji čakros. Tai pasauliocentrinė grupė, kurioje vyrauja supratimas ir tikslas, nagrinėjant ne tik savo, bet ir pasaulio vystymosi tikslus.

IV grupė. Tai Sąmonės centro pakėlimas, susijungimas su Aukštesniais Sąmonės centrais (Kosminės Sąmonės lygmuo). Tai suteikia galimybę suvokti, priimti teikiamą informaciją bei įsijungti į bendrus Visatos Evoliucijos Procesus.

Ką įtakoja pažeistos čakros?

Pažeidus (užblokavus) tam tikrą čakrą, tai įtakoja mūsų gyvenimo sritis susijusias su atitinkamos čakros veikla, t.y.:


PIRMASIS ENERGETINIS CENTRAS – PAMATINĖ ČAKRA – MULADHARA– instinktus ir fizinį saugumą, stabilumą atspindinti čakra. Pamatinės čakros spalva – raudona, mantra – lam. Ši čakra yra mūsų stuburgalio apačioje, tarp lyties organų ir išeinamosios angos. Stichija- žemė. Atitikimas gamtoje – raudonas dirvožemis, rytinė ir vakaro žara. Planeta – Merkurijus.

Pažeidus – pažeidžiamas (sumažėja) žmogaus savęs vertinamas, žmogaus jaučiasi nevertas. Žmogus vadovaujasi įsitikinimu “Aš nenusipelnau meilės“ — kylančiu iš Gėdos jausmo — kurį stengiamasi kompensuoti prisirišimu prie materialinių dalykų, t.y. žmogus savo nesaugumą bando kompensuoti materialiniais dalykais, išryškėja perdėtas godumas, egoizmas ir agresyvus egoistiškų interesų gynimas.

Sutrikimai.

Pusiausvyros sutrikimai muladharoje pasireiškia tuo, kad žmogaus mintys, interesai sukoncentruoti tik fiziniams poreikiams, kaip antai valgis, gėrimas, seksas, pinigai. Jis jaučia poreikį patenkinti savo norus,  nė nemąstydamas apie poelgių padarinius sau ir kitiems žmonėms. Atsiranda finansinės problemos, nepasitikėjimas savimi, godumas, agresyvumas. Pamatinė čakra atsakinga už mūsų išlikimą, todėl kilus pavojui, mes jaučiame baimę. Šiuolaikiniame pasaulyje dažnas žmogus turi daug neadekvačių baimių. Baimė yra pirmosios čakros demonas, ji priešinasi saugumo jausmui, kurį sukuria idealiai subalansuota pirmoji čakra.

Sveikata.

Pamatinė čakra veikia storąją ir tiesiąją žarnas, apatinę stuburo dalį, tarpvietę, kaulus ir kojas. Jei ši čakra funkcionuoja prastai atsiranda minėtų organų negalavimai, galimas persivalgymas, anoreksija, sėdmens nervo skausmas, skausmas kojose, vidurių užkietėjimas.

Muladharos aktyvinimas

Raudona spalva.Meilė gamtai.Pėdų ir kojų grūdinimas, masažas.Fizinė veikla gamtoje, vaikščiojimas basomis.Agresyvaus skambesio muzika, grojimas būgnais (stiprus ritmas).Kvapų terapija uoslės lavinimui. Eteriniai aliejai – gvazdikėliai, rozmarinai, kiparisai.Akmenų ir kristalų rinkimas. Brangakmeniai, mineralai (laikomi nuolat rankose, įtaisyti į žiedą, kaklo papuošalą) – rubinas, hematitas, raudonasis koralas, jaspis, granatas.Asanos, stiprinančios ir tempiančios kojas: Apanasana, Karys I, Utkatasana, Kalno poza, Žemyn žiūrintis šuo.

Tinkamai funkcionuojanti čakra lydima įsitikinimo “Aš saugus ir apsirūpinęs“ — kurį lydi saugumo ir ramybės jausmas, ištvermė, gyvybinė jėga bei troškimas gyventi, kantrybė.

Veikiamos kūno dalys: storoji žarna, tiesioji žarna, kaulai, stuburgalis, kojos, pėdos.

Fizinės ligos – žarnyno ligos, vidurių užkietėjimas, kojų venos, inkstų ir šlapinimo pūslės bei prostatos negalavimai, mažakraujystė, nepastovus kraujospūdis, įtakoja galimybę atsispirti stresui bei alergijoms.

Dvasinės ligos – baimė, bejėgiškumas, depresija, pasitikėjimo stoka, trauka prie žmonių galinčių suteikti saugumo jausmą.


ANTRASIS ENERGETINIS CENTRAS – SEKSUALINĖ ČAKRA – SVADHISTHANA – palaiko šeimos ryšius. Seksualumas, giminės pratęsimas, kūrybingumas. Antroji čakra yra apatinėje pilvo dalyje, maždaug per du, tris pirštus žemiau bambos. Vaizduojama oranžinės spalvos. Svadhisthanos mantra – vam. Tai seksualumą atspindinti čakra. Stichija- vanduo. Atitikimas gamtoje – tekantis vanduo. Planeta – Venera.

Pažeidus – bijoma emocinio artumu su kitais. Žmogus vadovaujasi įsitikinimu “Jei aš mylėsiu mane įskaudins/ jei aš mylėsiu, aš jį sužeisiu“ — kylančiu iš Baimės jausmo — kurį stengiasi kompensuoti išoriniais ekstramaliais pojūčiais: narkotikai, alkoholis, greitas vairavimas, ir pan. t.y. ieško kas suteiktų nuolatinį adrenaliną. Taip pat yra polinkis į prievartą, praradimo baimė, pavydas, agresija, priklausomybė nuo inkstintų.

Sutrikimai.

Antroji čakra siekia visko, kas gali teikti malonumą. Seksas, alkoholis, tabakas, šokoladas, narkotikai – visa tai Svadhisthana, ir prie viso šito labai lengvai priprantama. Priklausomybės nuo įpročių suvalgo žmogų, mintys apie pasitenkinimą nuveja visas kitas mintis. Šios čakros veiklos sutrikimai pasireiškia kaip moralės normų nepaisymas santykiuose, nesaikingas malonumų troškimas, kaltė ir gėda, baimė prarasti valdžią ir kontrolę, seksualinės problemos ir užblokuotas kūrybingumas. Kadangi ši čakra atsakinga už mūsų emocijas, tad jai labai svarbu harmoningos emocijos ir poilsis, nes tik pailsėję galime mėgautis gyvenimu. Nuovargis atima pasaulio grožio suvokimą, supratimą. Žmonės, kurių dominuojanti čakra yra Svadhisthana, gyvena vien tik savo jausmais. Labai jautrūs, o jų nuotaikos nuolat kaitaliojasi. Visiškai nepraktiški, prietaringi, labai jausmingi ir prisirišę prie seksualinio pasitenkinimo.

Sveikata.

Svadhisthana susijusi su apatinėje pilvo dalyje esančiais organais: šlapimo pūslė, inkstai, gimda, visi kūno skysčiai (kraujas, limfa ir t.t.). Prasta šios čakros veikla gali sukelti minėtų organų negalavimus, pilvo srities ar nugaros apačios skausmą, lytinio potraukio sumažėjimą, potencijos bei vaisingumo problemas. Ji ypač susijusi su moterų kiaušidėmis ir vyrų sėklidėmis, prostata.

Svadhisthanos aktyvinimas.

Oranžinė spalva: rūbai, aksesuarai, daiktai.Pasimėgavimo jausmas: valgymas, lietimas, masažas.Maudymasis vonioje, atviruose vandens telkiniuose.Savęs puoselėjimaks.Katės auginimas (Katės ypatingai moka džaigtis gyvenimu ir juo lepintis).Reguliarūs, harmoningi lytiniai santykiai.„Paleidimas“ (emocijų, darbų, rūpesčių).Klubų sukimas.Asanos: Deivės poza, Drugelis, Pasilenkimas prie kojų plačiai, Lankas ir t.t.Eteriniai aliejai – santalmedžio, miros, pipirų, cintrinmedžių (karčiavaisių).Brangakmeniai, mineralai – koralas, tigro akis, auksinis topazas, rausvasis turmalinas, žadeitas, hiacintas, ugninis opalas, saulės akmuo – avantiurinas.

Tinkamai funkcionuojanti čakra lydima įsitikinimo — “Aš atviras santykiams ir saugus viduje“ — kurį lydi vidinis džiaugsmas ir pasitenkinimas. Taip pat kūrybingumas, gyvenimo džiaugsmas, moteriška energija.

Veikiamos kūno dalys: lytinės liaukos ir lytiniai organai, apatinėje pilvo dalyje esantys organai, dubens ertmė, gimda, inkstai, krayjotaka, kūno skysčiai, šlapinimo pūslė.

Fizinės ligos – menstruacijų sukeliami negalavimai, prostata, impotencija, nevaisingumas, frigidiškumas, inkstų ir šlapinimo pūslės ligos, kraujo ir limfos ligos, įtakoja hormonų gamybą.

Dvasinės ligos – kūrybinė krizė, manijos, depresinė nuotaika, lytinio potraukio sumažėjimas, lytiniai iškrypimai.


TREČIASIS ENERGETINIS CENTRAS – SAULĖS REZGINIO ČAKRA – MANIPŪRA -mūsų mastymas, socialiniai santykiai, karjera. Valios jėga, stiprybė, savikontrolė. Tai energijos saugykla, iš kurios “prana“ (gyvybinė energija) pasiskirsto po visą kūną. Tai čakra įtakojanti savim pasitikinčios asmenybės raidą. Ši čakra yra saulės rezginio zonoje, tarsi saulės atstovė mūsų kūne. Manipūros spalva – geltona, mantra – ram. Stichija- ugnis. Atitikimas gamtoje – ugnis, saulės šviesa, geltoni javų laukai. Planeta – Marsas.

Pažeidus – žmogus nuolat stengiasi įrodyti “koks aš esu“. Jis vadovaujasi įsitikinimu “Aš turiu kovoti už tai ką noriu gauti“ — kylančiu iš Pykčio — kurį stengiamasi kompensuoti darboholizmu bei išskirtiniu saviraiškos siekimu.

Sutrikimai.

Žmonės, kurių manipūra čakra dominuoja yra neįtikėtinai aktyvūs. Jie nuolat sukasi gyvenimo įvykiuose. Tačiau jų  veiksmai gana chaotiški, o veiklos rezultatai neprilygsta įdėtoms pastangoms. Netenkina tik maistas, miegas ir seksualiniai malonumai. Jie trokšta valdžios, jėgos, turtų, garbės ir šlovės. Toks žmogus jaučia poreikį sutelkti savo rankose valdžią, pirmauti, tampa ambicingu, kupinu puikybės. Kai siekia užsibrėžto tikslo, visiškai pamiršta save.

Kuomet trečioji čakra užslopinta, žmonės, priešingai, gali būti  labai intravertiški, kaltina gyvenimo aplinkybes ir likimą dėl nesėkmių, linkę skųstis, neturi gyvybinės energijos santykiams, darbui, mėgstamai veiklai.

Esant pažeistai čakrai, mes tarsi norime „praryti“ daugiau dalykų, negu sugebame suvirškinti, arba iš vis nieko nesugebame suvirškinti. Čia kalbama tiek apie mūsų emocijas, įspūdžius, tiek apie materialų maistą.

Sveikata.

Manipūra yra tarsi žmogaus kūno variklis, kuris maistą paverčia energija ir šiluma. Todėl natūralu, jog ši čakra yra labiausiai susijusi su virškinimo organais: kasa, skrandžiu, tulžies pūsle, kepenimis, blužnimi, plonąja žarna, vegetatyvine nervų sistema.

Norint aktyvinti trečiosios čakros veiklą, reikia nustoti būti auka ir prisiimti visą atsakomybę už tai, kas vyksta mūsų gyvenime. Mūsų gyvenimo kokybė yra mūsų pastangų ir kontrolės rezultatas. Tai suvokę, įgysime daugiau jėgų, sveikatos ir tikėjimo savimi.

Manipūros aktyvinimas.

Geltonos spalvos rūbai ir aksesuarai.Sveika mityba.Tvarka namuose.Balansas šeimoje. Despotizmo ir valdžios troškimo nebuvimas.Gyvenimas saulės ritmu.Buvimas saulės šviesoje, ugnies stebėjimas.Ugninis kvėpavimas.Jausminga solinė muzika.Žaidimai su šunimi, komandiniai žaidimai.Asanos: Lankas, Stuburo susukimas, Stalelis, Pusmėnulis, Nuokalnė, Navasana, Trikonasana.Eteriniai aliejai – levanda, vaistinės ramunės, anyžių, citrinų aliejai.Brangakmeniai, mineralai – citrinas, geltonasis jaspis, gintaras, geltonasis kalcitas, geltonasis serpentinas, tigro akis, chrizoberilas.

Tinkamai funkcionuojanti čakra lydima įsitikinimo “Man sekasi ką bedaryčiau“ — tai pilnas energijos žmogus, gebantis siekti ir pasiekti užsibrėžtus tikslus, gebantis užjausti, gebantis išsikovoti pripažinimą.

Veikiamos kūno dalys: kasa, skrandis, kepenys, blužnis, tulžies pūslė, plonoji žarna, pilvo ertmė, vegetatyvinė nervų sistema.

Fizinės ligos – skrandžio ligos, kepenų, blužnies ir tulžies pūslės, ligos, nugaros skausmai ties juosmeniu, nervų ligos, diabetas, ansvoris, artritas. Čakra susijusi su kasa, todėl įtakoja, virškinimo fermentų išskyrimą, insulino gamybą bei angliavandenių apykaitą.

Dvasinės ligos – pyktis, baimė, miego sutrikimai, nesaugumo jausmas, savigarbos stoka, baimė prarasti autoritetą, valgymo sutrikimai, besaikis garbės troškimas, valdžios troškimas, pavydas, asgresija, gailestis sau, sentimentalumas.


KETVIRTASIS ENERGETINIS CENTRAS – ŠIRDIES ČAKRA – ANAHATA -harmonijos, jausmų , meilės ir atjautos centras. Tai čakra jungianti apatines (su inkstintais siejamas čakras) su viršutinėmis (kurios siejamos su Aukštesniąją Sąmone). Ketvirtojoje čakroje visi lygūs ir visi vienodai svarbūs. Ji išsidėsčiusi lygiagrečiai su širdimi krūtinės centre. Energijos spalva – žalia, mantra – jam. Stichija – oras. Atitikimas gamtoje – miškas, pievos ir laukai. Planeta – Jupiteris.

Pažeidus – iškreipiamas suvokimas, pvz. norima mylėti, bet atstumiama. Žmogus vadovaujasi įsitikinimu “Aš turiu pašvęsti save meilei per kančią“ — kylančiu iš liūdesio ir apgailestavimo — kurį stengiamasi kompensuoti pasiaukojimu, t.y. žmogaus kredo tampa “norint mylėti/ būti mylimam, privaloma aukotis“.

Sutrikimai.

Kai ši čakra nestabili, žmogus jaučia baimę būti paliktas, prarasti meilę arba paskęsta svetimuose rūpesčiuose, kurie trukdo jam gyventi, nes jis kenčia už kitus. Pavydas trukdo tekėti meilės energijai per mus. Derėtų išmokti džiaugtis kitų laime, pasiekimais, tik tokiu būdu galėsime atverti vartus mums skirtai  gausai.

Sutrikus širdies čakros veiklai žmogus gali pulti į tokius kraštutinumus kaip visiškas atsiribojimas ir vienišumas arba per didelis prisirišimas, kone susitapatinimas su kitu asmeniu. Žmogus gali tapti šaltas, nesugebantis mylėti ir bendrauti, arogantiškas ir kietaširdis. Kitų paramą, pagalbą jis laiko savo silpnumo pripažinimu. Myli tik todėl, kad patirtų kitų palankumą, prieraišumą.

Sveikata.

Ši čakra atsakinga už širdį, plaučius, kraujo apytaką, imuninę sistemą, rankas ir odą. Anahatos veiklos sutrikimas gali pasireikšti per išvardintų organų negalavimus.

Kai Anahata (širdis) išsivalo, mes tampame drąsesni, stiprūs ir dosnūs, labiau pasitikime savimi ir patys sugebame ištaisyti savo klaidas, taip pat pamilstame save ir kitus, nes suvokiame, kad visų širdyse yra ta pati Dvasia.

Anahatos aktyvinimas:

Žalia spalva: gamta, rūbai.Juokas, šypsena.Dėkingumas.Glostymas (artimųjų, kačiukų, šuniukų).Tarnystė (Karma joga).Džiaugsmingos muzikos klausymas (pvz. Mocarto).Atpalaiduojantys masažai.Asanos: Žuvies poza, Paschimottanasana, Gulbė, Kobra, Lankas, Kupranugaris.Eteriniai aliejai: ražių, jazminų, vanilės, peletrūnų.Brangakmeniai, mineralai: smaragdas, chrizoprazas, žaliasis turmalinas, rausvasis kvarcas, malazhitas, žaliasis špinelis, žadeitas.Tinkamai funkcionuojanti čakra lydima įsitikinimo “Aš priimu ir myliu besąlygiškai“ — lydima harmonijos, sugebėjimo meilę duoti ir ją priimti, tolerancijos ir atvirumo.

Veikiamos kūno dalys: širdis, plaučiai, kraujotaka, kraujas, oda, rankos, viršutinė nugaros dalis, krūtinės ląsta, bronchai.

Fizinės ligos – širdies veiklos sutrikimai, didelis ar mažas kraujospūdis, plaučių ir bronchų ligos, peršalimo ligos, pečių skausmai ir nugaros skausmai krūtinės lygyje. Įtakoja limfocitų brendimo procesą bei imuninę sistemą, todėl sutrikus gali pasireikšti energijos trūkumas, alergija, astma, besikartojančiomis infekcinėmis ligomis.

Dvasinės ligos – savimeilė, arogancija, nesugebėjimas mylėti, pagieža, vienišumas, šaltumas, izoliacija, nesugebėjimas užmegzti kontaktų ir bendrauti, nesugebėjimas atsiriboti (“ištirpimas“ kitame asmenyje), nesugebėjimas rasti pusiausvyros tarp “imti“ ir “duoti“.


PENKTASIS ENERGETINIS CENTRAS – GERKLĖS ČAKRA – VISUDDHA – bendravimas, komunikabilumas, įkvėpimas, tiesa, mentalinė energija, nepriklausomybė. Žmogaus kūrybiškumo pasireiškimas visose gyvenimo srityse labai glaudžiai susijęs su šia čakra. Visuddha randasi kaklo duobutėje. Penktosios čakros spalva – ryškiai mėlyna, mantra – cham. Stichija- eteris. Atitikimas gamtoje – mėlynas debesuotas dangus, jūros vaduo. Planeta – Saturnas.

Pažeidus sunku išreikšti mintis, sakyti tiesą, išreikšti emocinius poreikius (“man nieko nereikia“). Žmogus vadovaujasi įsitikinimu “Aš turiu meluoti, kad gaučiau ko noriu“ — kurį lydi nenuoširdumas kylantis iš baimės — žmogaus gyvenimą lydi melas.

Sutrikimai.

Visuddha silpnėja nuo melo, nemokėjimo pasakyti „ne“, leidimo kitiems žmonėms kontroliuoti mūsų poreikius ir troškimus. Sutrikus jos pusiausvyrai, žmogui tampa sunku bendrauti, jis tampa labai uždaras, drovus, atsiranda sunkumų norint išreikšti savo tikrąsias mintis ir nuoširdžias emocijas. Jei čakra per daug aktyvi, asmuo gali sureikšminti intelektą, būti nepakantus, smerkiantis ir tokštantis nuolat išsakyti „savo tiesą“.

Gerklės čakros paskirtis – padėti realizuotis ir reikštis mūsų talentams. Jei savo talentą paaukojame vardan pinigų, socialinio statuso ar pareigų, čakros energija nusilpsta.

Sveikata.

Šį čakra veikia kvėpavimą, klausą, balsą, kaklą bei sprandą. Jei ši čakra prastai veikia dažnai skauda gerklę ir sprandą, peršalame, kyla problemų su klausa ir kalbėjimu nuo užkimimo iki mikčiojimo.

Visuddhos aktyvinimas:

Tiesos sakymas, sąžiningumas.Draugiški santykiai.Balso lavinimas: retorika, dainavimas, mantrų kartojimas.Tylos įžadai.Dienoraščio rašymas.Žiūrėjimas į mėlyną dangų.Mėlynos spalvos rūbai.Asanos: Tiltelis, Žvakė, Katės poza, Kupranugaris, kaklo tempimas ir sukimas, Plūgas, Ujjay kvėpavimas.Eteriniai aliejai: eukaliptas, pipirmėtės, kamparo, imbiero.Brangakmeniai, mineralai: akvamarinas, topazas, chalcedonas, turkis, azuritas, lazuritas.

Tinkamai funkcionuojanti čakra lydima įsitikinimo “Aš visada sakau tiesą“ — lydimas žmogaus kūrybingumo ir pasitikėjimo savimi, sugeba bendrauti, turi įvairiapusių interesų, geba susikaupti ir mokytis, muzikalumas, kalbos ir balso tvirtumas, atvirumas kitokioms pažiūroms.

Veikiamos kūno dalys: kaklas, žandikauliai, gerklos, kvėpavimas, balsas, sprandas, pečiai, klausa.

Fizinės ligos – susijusi su skydliauke, įtakoja medžiagų apykaitą, įtakoja nervų sistemą, įtakoja kalcio kiekį organizme (kuris svarbus kaulams bei dantims). Gerklės skausmas, dantų ligos, sprando ir pečių skausmai, skydliaukės ligos, kalbos sutrikimai, klausos problemos.

Dvasinės ligos – bėgimas nuo realybės, valdžios troškimas, nepakantumas, garbėtroška; drovumas, izoliacijos baimė, gebėjimo reikšti mintis, sakyti tiesą stoka; baimė išsakyti savo nuomonę, nuolatinės abejonės, dvejojimas.


ŠEŠTASIS ENERGETINIS CENTRAS – TREČIOSIOS AKIES ČAKRA – AJNA – mąstymo, atminties, susikoncentravimo, intuicijos, išminties, fantazijos, vizijos, saulės ir mėnulio energijų sinchronizacijos centras. Ajna, šeštoji čakra, aukštesnės formos kūrybingumo centras, labai artimai susijęs su siela ir esybe, taip pat su visata. Ji yra kaktos viduryje. Šioje čakroje širdies jėga gali susijungti su intelektu. Šeštosios čakros spalva – indigo, mantra – om. Atitikimas gamtoje – nakties dangus, žvaigždės. Planeta – Uranas.

Pažeidus – žmogus vadovaujasi įsitikinimu “Aš niekada nebūsiu pakankamai geras“ — kurį lydi kritiškumas savo ar kitų atžvilgiu —žmogaus gyvenimą lydi kitų kritikavimas bei kaltinimas.

Sutrikimas.

Sutrikus adžnos funkcionavimui, žmogui tampa sunku kontroliuoti savo mintis, susikaupti. Atsiranda manijos, fobijos, polinkis gyventi fantazijomis, vertinti ir smerkti, siauraprotiškumas ir fanatiškumas, tiesos baimė. Vengiama technologijų ir mokslo naujovių, žmogus pateikia save kaip „seno sukirpimo“. Visa, kas susiję su dvasingumu, gali būti atmetama kaip „nelogiška, nemoksliška“. Toks žmogus apskritai atmeta kitų nuomones, savąją laiko teisingiausia, sunkiai leidžiasi į diskusiją ir kompromisą.

Kai ši čakra sutrikdoma labai dualistinio, logiško, racionalaus mąstymo, ji apriboja impulsus iš širdies. Pradedame nebematyti situacijos tokios, kokia ji yra iš tikrųjų, įvykius perleidžiame per savo suvokimo „filtrą“ taip apribodami sprendimų ir atsakymų atėjimą. Gali atsirasti pernelyg didelis prisirišimas prie materialaus pasaulio, o tai neleidžia mums pažinti tikrojo savęs.

Sveikata.

Neharmoningai veikiant šiai čakrai gali kamuoti galvos, akių skausmas, regėjimo sutrikimai, aklumas. Dažnai sapnuojami košmarai.

Adžnos aktyvinimas:

Pasivaikščiojimas po žvaigždėtu dangumi.Painių romanų, pasakų skaitymas.Išminčių ir psichologų veikalų skaitymas.Mąstymas.Tamsiai mėlynos spalvos rūbai.Tikslingi poelgiai (tikslas+žingsniai).Jogos akių pratimai.Stovėsena ant galvos, Žuvis.

Tinkamai funkcionuojanti čakra lydima įsitikinimo “Aš objektyvus ir atjaučiantis“ — lydimas neutralumo visose situacijose, sugebant nieko neteisti ir nevertinti. Žmogus pasižymi minties aiškumu, kūrybine energija, intuicija, vaizduote, atviras naujoms idėjoms.

Veikiamos kūno dalys: veidas, akys, ausys, nosis, harmoninė ir nervų sistemos, smegenys.

Fizinės ligos – susijusi su endokrininių liaukų sistemos veikla, įtakoja imuninę bei nervų sistemą, žmogaus psichinę būseną. Galvos skausmai, smegenų, akių, ausų ligos, sinusitas, nervų sistemos ligos.

Dvasinės ligos – egoizmas, savęs garbinimas, neatsakingumas; nesugebėjimas susikaupti ir mokytis, minčių nekontroliavimas, baimės, beprasmybės pojūtis, prietaringumas, dvasinės ligos (šizofrenija, haliucinacijos, depresija, pan.).


SEPTINTASIS ENERGETINIS CENTRAS – KARŪNOS ČAKRA – SAHASRARA– tai vieta, per kurią dieviškoji sąmonė patenka į kūną ir iš ten leidžiasi žemyn į kitas čakras, atnešdama sąmoningumą ir teikdama mums galimybę gyvemti šiame pasaulyje. Septintosios čakros spalva – violetinė, mantra – aoum.

Sahasrara čakra yra smegenyse, aukščiausiame kaukolės taške. Būtent čia visos subtiliosios sistemos čakros ir kanalai jungiasi į visumą. Atsiskleidus šiai čakrai, sąmonė lieka visiškai rami, jis save suvokia kaip Esmės dalį. Kai jūsų dėmesys sutelktas Sahasrara čakroje, jūs subtiliai sąveikaujate su savuoju ,,aš”, kuris yra dvasia.

Ši čakra atsako už žmogaus ryšį su visata, dvasinę jėgą, dvasingumą, religingumą, tikėjimą, viską apimantį žinojimą. Ji mums leidžia iš tikrųjų gyventi dabarties akimirką, nepaisant visų praeities ir ateities apribojimų. Žmogus baimės, pykčio ir nepasitenkinimo emocijas suvokia kaip papildomą instrumentą supratimui ir suvokimui ugdyti.

Atitikimas gamtoje – kalno viršūnė. Planeta – Neptūnas.

Pažeidus – žmogus vadovaujasi įsitikinimu “Gyvenimas neturi jokio tikslo“ — kurį lydi beviltiškumas — žmogų užvaldo dperesija.

Sutrikimai.

Sutrikus šios čakros veiklai gali apimti dvasinė depresija, beprasmybės pojūtis ir nuovargis, svetimumo visiems ir viskam pojūtis. Trūksta noro pajusti, „paragauti“ gyvenimo pilnatvę, pasitikėjimo savimi ir pasauliu. Galimas polinkis į juodąją magiją ir bėgimas nuo savęs ir realaus pasaulio. Nutrukęs ryšys su Dievu, Visata.

Jeigu karūninė čakra neišvystyta, žmogui atrodo, kad jis egzistuoja pats sau, neturėdamas ryšio su Esme ir Visata. Negali išsivaduoti nuo baimių ir prieštaravimų. Nesugeba atskleisti savo sugebėjimų , nesijaučia laimingas, bijo mirties, nesuvokia gyvenimo fragmentiškumo ir dvasinės evoliucijos.

Sveikata.

Ši čakra susijusi su smegenimis ir centrine nervų sistema. Jei čakra veikia prastai žmogų gali kamuoti depresija. Jaučiamas susvetimėjimas, sumaištis, nuobodulys, apatija ir gyvenimo ar savo veiklos beprasmybė.

Sahasraros aktyvinimas:

Meditacija, Malda, Minčių sekimas.Buvimas ramybėje.Keliavimas po kalnus.Pasaulio priėmimas toks, koks jis yra.Baltos spalvos rūbai.Stovėsena ant galvos, Žuvis.

Tinkamai funkcionuojanti čakra lydima įsitikinimo “Mano gyvenimas turi aukštesnę prasmę“ — lydimas įkvėpimo ir suvokimo, kad gyvenimo tikslas – tiesiog gyventi, mėgaujantis ir išgyvenant kiekvieną akimirką “čia ir dabar“. Taip pat dvasingumas, dvasinė jėga, ryšys su Visata.

Veikiamos kūno dalys: smegenys, akys, visas organizmas.

Fizinės ligos – įtakoja miego ir budėjimo ritmą (sutrikusi liauka gali išprvokuoti nemigą), galvos skausmai, lėtinės ligos, imuninės sistemos nusilpimas, nervų ir psichikos ligos, paralyžius, išsėtinė sklerozė.

Dvasinės ligos – depresija, polinkis į juodąją magiją, savojo “aš“ praradimas, nesidomėjimas pasaulietiniu gyvenimu, bėgimas nuo realybės (kai žmogus susikoncentruoja tik į savo vidaus tobulinimą), uždarumas; nesugebėjimas priimti sprendimų.


Dalis informacijos Anodea Judith autorės iš knygos „Gyvenimo ratai. Kaip naudotis čakrų sistema.“

3,792 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page